Ελληνικές Ρίζες: η πύλη του γρίκου του Σαλέντο 🇮🇹
i Spitta. Periodico del grico del Salento in lingua grica

Η Σπίττα

"Η Σπίττα" ήταν η μοναδική δημοσίευση που ήταν πλήρως στην γραική γλώσσα. Η εφημερίδα κυκλοφόρησε και διανεμήθηκε δωρεάν για περίπου τρία χρόνια με τριμηνιαία συχνότητα στις ελληνόφωνες περιοχές. Για όσους ενδιαφέρονται, αντίγραφα μπορούν να διαβαστούν στις βιβλιοθήκες των προαναφερθέντων δήμων..
"Η Σπίττα" δημοσιευόταν υπό την επιμέλεια του συλλόγου "Γραικά Μιλούμε!". Ο σύλλογος, που δημιουργήθηκε με σκοπό να αναζωογονήσει το ενδιαφέρον για το γραικικό, αρχικά αποτελούνταν από λίγα μέλη λάτρεις του γραικικού, όπως η Θεονία Δ., Ελληνίδα και κάτοικος της Βοστώνης, ο Φραγκίσκος Π. από την Περούτζια, πρόεδρος του συλλόγου, και ο Γιάννης Π., Έλληνας και κάτοικος του Βελγίου. Αναφέρουμε αυτό σκοπίμως για να υποδείξουμε ότι πολλές φορές η αγάπη και το ενδιαφέρον για το γραικικό, η συνείδηση της ιστορικής, γλωσσικής και πολιτιστικής αξίας που φέρει, αντιλαμβάνονται περισσότερο εκτός παρά εντός της γραικόφωνης περιοχής.
Η έκδοση της "i Spitta" είχε γίνει ένα αρκετά αναμενόμενο ραντεβού για την κοινότητα, αλλά παρ' όλα αυτά δεν καταφέραμε να εμπλακούμε τόσο πολύ με αυτήν, κυρίως επειδή ο σύλλογος δεν είχε τους απαραίτητους πόρους
ποτέ ένας χώρος που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως σημείο συνάντησης, ανταλλαγής απόψεων, σκέψης, πρωτοβουλιών και προτάσεων. Με δυσκολία και με τους διαθέσιμους πόρους ήταν δυνατό να τηρηθούν οι υποχρεώσεις και να καταφέρουμε να εκδόσουμε την εφημερίδα τριμηνιαία.
Παρόλα αυτά, όλα πέρασαν στην πλέον πλήρη αδιαφορία ή τουλάχιστον οι "θεσμικοί φορείς" δεν πρόσεξαν τίποτα, έτοιμοι να διεκδικήσουν ένα γραφείο, έναν χώρο για έναν σύμβουλο ή έναν πρόεδρο, αλλά τυφλοί, απαράδεκτοι και αδιάφοροι απέναντι σε κάτι όπως το "Γραικά Μιλούμε", το οποίο, με λίγη συνειδητοποίηση και αγάπη για τις δικές του παραδόσεις, θα μπορούσε να γίνει ένα σημείο αναφοράς για την ιστορία, τον πολιτισμό και τη γλώσσα της μοναδικής περιοχής, μαζί με το γλωσσικό νησί της Καλαβρίας, όπου μιλιέται η ελληνική στην Ιταλία.
Η εφημερίδα επανήλθε στην έκδοση τον Απρίλιο του 2014 και, δέκα χρόνια μετά την πρώτη της κυκλοφορία, συνεχίζει να μαρτυρά με τις λέξεις της την παρουσία μιας αρχαίας και διακεκριμένης πολιτιστικής κληρονομιάς στις γητευτικές εκτάσεις του Σαλέντο.
Θερμές επαινέσεις και ευγνωμοσύνη προς όλους όσους, με την αφοσίωσή τους, την αφοσίωση τους και την ανιδιοτελή συνεισφορά τους, έχουν επιτρέψει και εξακολουθούν να επιτρέπουν να προσφέρουμε κάτι ίσως μοναδικό στη γραικική γλώσσα και στους ανθρώπους της: "la Spitta".

Κατάλογος "i Spitta": διαβάστε και κατεβάστε.
Συνδέσεις προς γραικικούς ιστότοπους:


2012-2024
© www.rizegrike.com