Ελληνικές Ρίζες: η πύλη του γρίκου του Σαλέντο 🇮🇹
Οι ιστορίες: οι χρήσεις, τα έθιμα, η ζωή την εποχή του γκρίκο»;


Το Γκρίκο, μια Γλώσσα, ένας Κόσμος, οι Ιστορίες του ...

Είναι τα "αντικείμενα" και οι "μηχανές" που έχει η κοινωνία, ανεξαρτήτως εάν βρίσκονται στη διάθεση του ατόμου ή όχι, που γράφουν την ιστορία ενός λαού μιας συγκεκριμένης εποχής.
Όσο κι αν προσπαθούμε να πάμε πίσω στα χρόνια και να τα συγκρίνουμε με αυτά της μεγάλης πλειονότητας των δεκαετιών του '50 του 20ού αιώνα, δεν φαίνονται πολλές διαφορές.:
Μετακινούμασταν με τα πόδια για μικρές αποστάσεις, χρησιμοποιούσαμε αμαξώματα για μεγαλύτερες αποστάσεις, ζεσταίνομασταν με τη φωτιά, χρησιμοποιούσαμε λυχνίες για να φωτίσουμε τις νύχτες, το αρότρο και τη σκαπάνη για να καλλιεργήσουμε τη γη. Τα χειροποίητα αντικείμενα ήταν από ξύλο, πηλό, μέταλλο, γυαλί.
Μετά ήρθε η μοντερνότητα, ήρθε το πετρέλαιο και το πλαστικό.
Τα οφέλη που προκύπτουν είναι αδιαμφισβήτητα. Οι παρενέργειες επίσης.
Είναι απόλυτα δίκαιο το ένστικτο και ακόμη και η υποχρέωση να βελτιώνουμε τις συνθήκες διαβίωσης, ωστόσο υπήρξε η αίσθηση ότι, μόλις αντιλήφθηκαν τον αέρα της αλλαγής, σχεδόν θέλησαν να αρνηθούν το παρελθόν και να απαλλαγούν από ό,τι το αντιπροσώπευε και πιθανόν ακόμη και ο γραικικός λόγος να έχει υποστεί την ίδια μοίρα.
Σε αυτήν την ενότητα προσπαθήσαμε να αναφέρουμε τις κύριες καταστάσεις με τις οποίες αντιμετώπιζε ο γραικικός λαός παρέχοντας φωτογραφικό υλικό αντικειμένων, επίπλων, σκευών και ό,τι άλλο επέτρεψε, είτε στο καλό είτε στο κακό, να γράψει τις δικές του ιστορίες.


2012-2024
© www.rizegrike.com